Motivatie zoeken, vinden én vergroten

De tijd van het cocoonen is weer aangebroken. Ik kan er heerlijk van genieten om lekker op de bank te ploffen met de sloffen en de open haard aan, een kaasje en een wijntje erbij en de deur niet meer uit want het is al vroeg donker. Echt heel erg genieten!

En tegelijkertijd een periode waarin ik altijd in gewicht aankom en na een maandje van thuishangen, veel eten en weinig doen de goede voornemens beginnen te borrelen…

“Vanaf januari ga ik weer gezonder leven.”
hoor ik mezelf al denken. Herkenbaar?

Aan de ene kant geniet ik dan echt van het eten en relaxen, maar aan de andere kant baal ik ervan als ik niet lekker in mijn fysieke velletje zit. Dit is míjn actuele ambivalentie.

Ambivalentie gaat over die twee kanten van je gedrag. Aan de ene kant wil je iets wel en aan de andere kant wil je iets niet. Beide kanten hebben zowel voor- als nadelen en in mijn hoofd wint er ieder moment één van. Welke er wint zie je aan mijn gedrag 😉

Ga ik door met wat ik doe of ga ik iets veranderen?! Ik voer zo steeds een intern dialoog met mezelf.

Om gedrag daadwerkelijk te veranderen kan het helpen om zo’n gesprek hardop te voeren. Want datgene wat je hardop uitspreekt, hoor je jezelf zeggen en wordt daarmee automatisch meer waard!

Zo’n gesprek voeren met bijvoorbeeld een coach, die goede vragen stelt, kan jou dus helpen om je eigen motivatie om te veranderen naar boven te halen.

Een korte oefening:
Neem eens een eigen ambivalentie (misschien een goed voornemen) in gedachten. Bijvoorbeeld dezelfde als ik óf misschien zou je graag wat minder op je telefoon willen kijken, óf misschien zou je eigenlijk graag de zolder eens opruimen, óf misschien zou je eigenlijk graag wat meer vrije tijd willen en wat minder werken?

Wat zou jij graag willen veranderen in je gedrag, wat zijn jouw goede voornemens?

Heb je het in gedachten?
Beantwoord dan stuk voor stuk onderstaande vragen eens voor jezelf.
Neem de tijd en noteer ze zeker op papier, maar spreek ze misschien ook eens hardop uit, alsof je mijn vragen écht beantwoordt!

  • Wat maakt dat dit belangrijk voor je is?
  • Welk dieper liggend verlangen of wens ligt eronder?
  • En hoe belangrijk is het veranderen van dit gedrag voor je op een schaal van 0-10?
  • Wat maakt dat het dit cijfer is en geen lager cijfer? Vertel daar eens wat meer over.
  • Stel je zou ervoor kiezen om het niet te veranderen, waar zou je het meeste last van hebben?
  • Stel je zou ervoor kiezen om het wel te veranderen, wat zou het je allemaal opleveren?
  • En wat nog meer?
  • En stél je zou het wel aan gaan pakken, wat zou een eerste kleine stapje in de goede richting kunnen zijn die je vandaag of morgen al zou willen of kunnen zetten?

En, wat gebeurt er?
Merk je al een ieniemienie beetje motivatie/ energie in de richting van veranderen?

Natuurlijk zijn dit maar een paar vragen en zul je niet meteen in de startblokken staan om alles te veranderen, maar kun je je voorstellen dat als je hier langer over doorpraat met iemand dat de motivatie uiteindelijk wél zal toenemen?!
Je hoort jezelf steeds vaker redenen noemen om te veranderen en je praat jezelf als het ware naar verandering toe.

Natuurlijk kómt dat door datgene wat de coach vraagt of zegt. Vandaar het ‘google-brein’, de coach krijgt waar hij naar vraagt:

  • Als de coach vraagt naar redenen om NIET te veranderen, hoor je jezelf dat vaker zeggen en zal je motivatie eerder afnemen. (Rood omcirkelt in de tekening)
  • Als de coach vraagt naar redenen om WEL te veranderen, zal je motivatie uiteindelijk toenemen. (Groen omcirkelt in de tekening)

Motivatie zoeken, vinden en vergroten

Als coach kun je dus bewust kiezen waar je naar vraagt en op welke manier je deze redenen om te veranderen naar boven haalt. Je gaat ze zoeken en je helpt de ander om zijn eigen interne redenen te vinden. Vervolgens kun je ze vergroten door er aandacht aan te geven.

De vragen die ik jou net stelde zijn een aantal voorbeelden van wat je als coach kunt doen om de ander te helpen bij het vinden van deze motivatie. En zijn nog veel meer manieren die hieraan bij kunnen dragen.

Wil je meer weten?

Kijk dan eens hier voor een gehele training Motiverende Gespreksvoering of hier voor het jaartraject. Je zult dan nóg beter weten wat je kunt doen en zeggen om anderen vooruit te helpen in het veranderen van (elk soort) gedrag.