Motiverende Gespreksvoering leren doet pijn…

Ben jij aan het stoeien met je nieuwe gespreksvaardigheden en voelt het niet helemaal écht of oprecht? Ben je meer in je hoofd bezig met ‘wat moet ik nu zeggen om een goede reflectie te geven?’ dan dat je naar de ander luistert?

En ben je opeens aan het stotteren, waar je voorheen je vraag of antwoord wel klaar had?

 

Wees gerust, het hoort erbij! Als je iets nieuws gaat leren, zoals Motiverende Gespreksvoering, kost dat wat kruim. Je gaat weer nadenken over wat je zegt, wanneer en waarom. Hierdoor gaat de souplesse er wel even vanaf.

Vaak hebben mensen bij het begin van de training het gevoel alleen maar slechter te zijn gaan luisteren. Logisch dat als je iets nieuws leert, het vaak begint als trucje. Totdat je het eigen hebt gemaakt… Ik zeg dus altijd ‘Motiverende Gespreksvooering leren doet een beetje pijn’.

Máár als je voldoende oefent wordt Motiverende Gespreksvooering een onderdeel van jou. En kom je ook weer veel beter in die basishouding. Die basishouding is natuurlijk de BASIS (vandaar ook de naam ;-)) die je wellicht even verliest als je druk bent met jezelf (en je gespreksvaardigheden) in plaats van met de ander.

Ja, die basishouding of spirit… wat is dat nu precies? De ene noemt het de SOCA, de ander de PACO. Voor mij is het hét verschil tussen echt/ oprecht en als coach een eigen agenda hebben.

“Zonder spirit ben je een trucje en techniek aan het toepassen om de techniek.”

Omdat wij mensen toch ook echt het verschil voelen tussen iemand die iets zegt en iemand die iets zegt én het meent.

Ook de technieken zoals bijvoorbeeld ‘Reflectief luisteren’, moet je even onder de knie krijgen voor het echt voelt.

In eerste instantie gaat ‘Reflectief luisteren’ over het feit dat je met JE begint, hoe diep je in die ijsberg reageert en óf dat je er een waarde van de ander aan toevoegt…

Maar als je het echt eigen hebt gemaakt, gaat het er om dat je wat je teruggeeft écht denkt te horen en te lezen tussen de regels door.

Wanneer reflectief luisteren in jouw hoofd als coach verandert van ‘ik moet nu een complexe reflectie geven op een waarde’ naar ‘wauw… ik hoor daar de waarde waarom hij hierzo mee worstelt, dat snap ik’. En je hem dán kaatst, dan heb je een prachtige reflectie te pakken.

Dát is wanneer de techniek een ‘way of living’ wordt en de spirit er (bijna) automatisch aan toegevoegd wordt.

Dussss…. Blijf oefenen met je technieken en doe dit zoveel mogelijk met je hart… Je zult merken dat Motiverende Gespreksvooering je steeds minder ‘moeite’ kost en je weer meer met de ander bezig kunt zijn, terwijl je deze op een prettige en natuurlijke manier gidst naar verandering.

 

Klinkt dit proces zoals omschreven als iets voor jou, om even buiten je comfort zone te gaan leren? Meld je dan aan voor de basistraining en ik beloof dat het een beetje pijn zal doen, waarna je groei zal ervaren 😉
De training is onder andere geaccrediteerd is door SKJ, voor 37 punten!