Wil jij ook meer werkplezier?
Heb je soms aan het einde van de dag of aan het einde van een gesprek geen energie meer over? Heb je soms het gevoel dat jij heel erg je best doet om de ander te motiveren, maar dat de ander niet in beweging lijkt te komen?
Zou je ook willen dat zij zien wat jij ziet? En heb je ook zin om alleen nog maar te genieten van de gesprekken die je voert en van ieder gesprek een feestje te maken? Zodat jij aan het einde van je werkdag nog bruist van energie?!
Bij slechts het gebruik van een aantal onderdelen van de methodiek Motiverende Gesprekvoering (MGV) bereik je dit effect al!
Het toepassen van een aantal technieken, maar ook met name de basishouding hebben een grote invloed op het verloop van jouw gesprek. Hoe jij je gesprek (bewust) vorm geeft, bepaalt hoeveel energie het kost, hoe de ander reageert en dus hoe prettig het voelt. En niet alleen voor jou, dit geldt voor beiden partijen.
De basishouding binnen MGV, zo waardeoordeelvrij mogelijk, bestaat uit de SOCA:
- Samenwerken -> MGV wordt gedaan voor en met iemand. Het is een actief samenwerkingsproces tussen experts. De ander (je coachee/ cliënt/ patiënt/ medewerker enz.) is onweerlegbaar de expert van zichzelf. Niemand kent hem beter dan hij zichzelf kent. Hij heeft de antwoorden en samen zullen jullie ze vinden.
- Ontlokken -> Wanneer iemand twijfelt om iets wel/ niet te veranderen, zit de motivatie om het wél te veranderen al in iemand. Aan jou als coach de taak om deze naar boven te halen en door de ander uit te laten spreken. Wat iemand zelf zegt meent hij. Hoe vaker hij het zichzelf hoort zeggen, hoe meer het waard wordt!
- Compassie -> vanuit de beste bedoeling (het welzijn) voor de ander.
- Acceptatie -> bestaat o.a. uit respect voor de autonomie van de ander. Mensen hebben het recht om en zijn in staat hun eigen keuzes te maken. Absolute acceptatie hiervan zal maken dat de ander juist vaak de (voor hem) beste keuze gaat.
Wanneer het je lukt om bovenstaande uit te dragen in je gesprekken, of beter nog te zijn als mens zal je een houding aan gaan nemen die voor zowel de ander, maar ook voor jou erg prettig is.
Hoe fijn is het als je niet meer de oplossingen voor de ander hoeft te bedenken, maar ze kunt gaan ontlokken? Hoe fijn is het als je oprecht en met een open nieuwsgierige luisterhouding in een gesprek kan zitten in plaats van dat je goedbedoelde mening je in de weg zit? Hoe fijn is het als je niet voor de ander hoeft te bedenken wat hij wel of niet moet?
Minie Stegeman (één van de deelnemers aan de basistraining) omschreef het zo mooi “Probeer de ander niet te veranderen, maar laat de ander zichzelf veranderen.”
De basishouding zegt inderdaad dat we moeten stoppen met het proberen te veranderen door te duwen en trekken. Door ongevraagd advies te geven en oplossingen aan te dragen. Door te zeggen dat het wel goed komt of dat het wel mee valt.
De basishouding zegt dat je begint met achterover leunen en luisteren naar de ander. Dat je vertrouwt op diens kennis van zichzelf en op het feit dat hij/ zij ook vele kwaliteiten bezit. Dat je naast de ander gaat staan in plaats van erboven.
Je gaat stoppen met trekken en duwen. De ander gaat de ander zich meer gewaardeerd en gezien voelen en gaat nadenken. Hij gaat aan het werk en jij vertrouwt op dat proces, je vertrouwt op de ander. Hierdoor zit je veel relaxter in de gesprekken, kost dit minder energie, voelt het contact prettiger en levert je dat dus onmiddellijk méér werkplezier op.
Ik citeer Minie nogmaals: “MGV is op een andere manier naar de ander kijken, waardoor je elkaar serieuzer neemt en je contacten prettiger worden.”
Dat dus!
Vanwege dit alles hierboven ben ik vanuit MI time bezig met het ontwikkelen van een training ‘Meer werkplezier’. Hier gaan we de onderdelen van MGV die daaraan bijdragen bespreken en oefenen. Dit betreft de basishouding en meer.
Na deze training zullen jouw gesprekken leuker en makkelijker worden! Je zult meteen meer werkplezier beleven en de ander zal de gesprekken met jou als heel prettig ervaren. Je zult zeker na je gesprekken vaker terug horen: “Dank voor dit prettige gesprek!” Wedden?!?
Wil je meer weten over deze training ‘Meer werkplezier’, houd dan de website in de gaten of neem contact op.
Maar let op: de voorwaarde voor deze training is dat je bereid bent om aan je eigen houding en gesprekstechnieken te sleutelen… want de ander kunnen wij niet daadwerkelijk veranderen, alleen onszelf. Máár daardoor verandert de interactie, het gesprek, uiteindelijk de ander en jouw werkplezier!
Wil je je aanmelden voor de basistraining om het leren toepassen van de gehele methodiek én daarmee nóg meer werkplezier creëren? Schrijf je dan hier in, o.a. SKJ geaccrediteerd voor 37 punten.