Ben jij ook soms te snel tevreden?

Besteed jij voldoende aandacht aan het praten over verandering? Nog voordat je aan het plan begint?

Vraag jij je ook wel eens af waarom iemand nou niet ‘gewoon’ doet wat hij zegt? Hij lijkt gemotiveerd om iets te veranderen (aan zijn gedrag) en toch lukt het maar niet.

Of hij zegt dat hij iets wil veranderen, maar als het puntje bij paaltje komt krabbelt hij terug met allerlei ‘smoesjes’.

Mogelijk ga jíj te snel…. Waarschijnlijk ga jij te snel door naar het plannen van de verandering, naar het ‘hoe gaan we het aanpakken?’. Maar voordat er echt iets verandert moet de ander voldoende motivatie hebben om dit aan te pakken en vooral ook vol te houden. Besteed jij voldoende aandacht aan het ‘praten over verandering’? Aan het vergroten van de motivatie om de kans van slagen van het plan van verandering te vergroten?

Iemands motivatie kun je naar boven halen door te praten over de verandering. Dit is binnen Motiverende Gespreksvoering (MGV) het proces vóór we een plan gaan maken.

Praten over waarom hij WIL veranderen, maar ook waarom hij denkt dat hij KAN veranderen en waarom het NU moet en niet over een tijdje. Mensen komen nl. pas echt in beweging als ze het willen, denken dat ze het kunnen, ze voldoende redenen ervoor hebben en als ze er klaar voor zijn. Als één van deze ontbreekt dan kun je eigenlijk nog niet aan een plan beginnen, want dan is de kans van slagen niet zo groot.

Toch zijn we als coach/ begeleider of manager geneigd om dit proces van ‘het praten over’, over te slaan of snel voorbij te gaan en door te gaan naar actie. Met als gevolg dat de verandering niet lukt en jij je steeds afvraagt waarom niet.

Tijdens de trainingen MGV oefenen we met verschillende vragen die je kunt stellen om dit ‘praten over verandering’ goed vorm te geven. De vragen stellen is het begin, maar uitweiden over het antwoord is net zo belangrijk.

Wat we merken is dat de ander (of cliënt/ klant) namelijk best een antwoord heeft op deze vragen. Hier hebben ze wellicht al eens over gepraat of al eens over nagedacht. De antwoorden die ze nog niet (bewust) wisten liggen echter iets dieper verstopt.

Om deze naar boven te halen zul je niet te snel tevreden moeten zijn en door moeten vragen naar “Wat nog meer?” En dit soms wel meer dan één keer!

Bijvoorbeeld:
“Wat zijn voor jou redenen om te veranderen?”
“Oké, en wat zijn nog meer redenen om te veranderen?”
“Dus dit zijn een aantal redenen, zijn er nog meer?”
“(samenvatting), is er nog meer?”

Eigenlijk kun je deze blijven stellen totdat de ander zegt. “Dat is het wel denk ik.”
Mijn tip aan iedereen in de training:

Als je denkt dat je het snapt/ weet, vraag dan nog minimaal één keer door!
Ben niet te snel tevreden met het antwoord en stel je nieuwsgierig op. Vraag door tot je de onderste steen boven hebt!

Een andere goede vraag die je best een aantal keer mag stellen is: “Vertel?”

Iemand geeft een (kort) antwoord bijvoorbeeld “Beweging is belangrijk voor mij om gezond te blijven.” Als coach zou je dit meteen voor waar aan kunnen nemen, omdat je het begrijpt, omdat je het zelf ook zo vindt of omdat je denkt dat hier geen vragen over te stellen zijn omdat het duidelijk is.

Vraag eens een keer door met “Vertel?” of “Vertel daar eens iets (meer) over?”

De ander gaat het toelichten en je zult merken dat ze al pratende op een aantal dingen komen die ze daarvoor niet meteen in gedachten hadden. Daarnaast hoort hij/zij zichzelf dit allemaal hardop zeggen en alles wat de ander zelf zegt wordt meer waard.

Win-win dus om lekker door te vragen, ook al denk je dat je het wel snapt! 

N.B. En wissel dit natuurlijk af met je andere gesprekstechnieken om er geen onprettig vragenvuur van te maken.

Wat denk je dat er gebeurd als je dit gaat toepassen in jouw gesprekken???
Vertel, hoezo denk je dat? En wat nog meer? 😉

En als het dan stil is, geef de ander vooral ook de ruimte om na te denken.
Want dit is juist het moment dat er antwoorden gaan komen die de ander nog niet wist, die iets verder weg lagen.

Als je deze vragen op al die motivatie gebieden stelt (WILLEN, KUNNEN, REDENEN, NOODZAAK om te veranderen), zul je merken dat er motivatie ontstaat.
En je zult merken dat de ander zelf langzaamaan zal beginnen over het plan en over de mogelijkheden voor eerste stapjes.

Als dat gebeurt dan weet je dat jij voldoende tijd hebt genomen in dit belangrijke proces van ‘praten over verandering’ en dat je langzaamaan kunt gaan praten over het plan.

Veel plezier en succes met je gesprekken!

Wil je meer weten? Mogelijk is een basistraining MGV iets voor jou? Kijk hier voor meer info!
Heb je een andere vraag, vul dan onderstaand contactformulier in.