Praten met iemand is je eigen gedachten ordenen

gedachten ordenen

Praten met iemand is je eigen gedachten ordenen

Als je ergens mee zit en je gaat met iemand praten, waar heb je dan behoefte aan?
Juist: dat iemand in eerste instantie eerst even écht naar je luistert.

Je zit niet te wachten op goedbedoeld maar ongevraagd advies. Je hebt geen behoefte aan een oordeel. Je wil dat de ander er even voor je is.

Soms kun je iemand ontzettend bedanken, nadat iemand ‘alleen maar’ heeft geluisterd. Bedanken voor het luisteren en bedanken omdat je nu beter weet wat je volgende stappen zullen zijn.

Alleen al doordat iemand naar je luistert, af en toe iets teruggeeft wat hij hoort en doorvraagt kun jij hardop denken. En dat hardop denken zorgt ervoor dat jij je eigen gedachten kunt ordenen. Al je gedachten en ideeën even hardop op een rijtje krijgen. Je gaat ze door ze te horen beter begrijpen dan je voor dit gesprek deed. Door het hardop uit te spreken veranderen gedachten in inzichten, ideeën en/of je mening.

Je vertelt alles dus niet alleen aan de ander, maar (nog veel belangrijker) ook aan jezelf!

Soms (of vaak) kan zo’n gesprek je dus enorm helpen, want hardop praten met iemand is je eigen gedachten ordenen.

Ook wanneer je baalt van je eigen gedrag en nadenkt over het veranderen hiervan, kan het dus fijn én heel waardevol zijn om hier met iemand over te praten.

Bijvoorbeeld: “Mijn broek gaat niet meer goed dicht, misschien wil ik toch eens minder gaan snoepen.” Of “Ik sta te hijgen bovenaan de trap, misschien moet ik toch eens wat meer gaan bewegen.” Of “De avond is alweer voorbij zonder dat ik iets gedaan heb, misschien ga ik toch maar eens proberen die telefoon af en toe weg te leggen.”

Als coach of begeleider probeer je anderen te helpen bij het veranderen van hun gedrag. Het is dus sowieso waardevol om hier met hen over te praten, of ja, om hierin naar hen te luisteren.

Maar hoe help je hen nu het beste?

Vanuit de methode Motiverende Gespreksvoering (MGV) weten wij dat er vragen en reacties zijn die minder goed werken en vragen en reacties die beter werken. Beter werken betekent in dit geval:  bijdragen aan het uiteindelijk veranderen van het gedrag.

 


Het principe is dat wij hen niet vertellen wat ze ‘moeten’ doen, maar dat ze zichzelf vertellen waarom zij helemaal klaar zijn met het huidige gedrag.
Daar kun je dus naar vragen door bijvoorbeeld de vraag: “Waar heb je op dit moment last van (van het huidige gedrag)?”

Dat wij ze niet vertellen waarom ze het zouden willen veranderen, maar dat ze zichzelf meer vertellen over de verschillende redenen waarom ze het anders willen. Daar kun je dus naar vragen én je kunt ze tussen de regels door horen en terug geven.
Een vraag die je zou kunnen stellen is: “Wat maakt dat je het huidige gedrag wil veranderen?” of “Wat zou het je opleveren als je het huidige gedrag zou veranderen?”

Dat wij ze niet vertellen hoe ze het anders zouden kunnen doen én dat ze het kunnen…. Maar dat ze aan zichzelf uitleggen waarom ze denken dat ze het kunnen en hoe ze het voor zich zouden zien. Hier komen ze achter wanneer wij hen de juiste vragen stellen.
Een vraag zoals bijvoorbeeld: “Wanneer is het je eerder gelukt om gedrag te veranderen? En welke kwaliteiten van jezelf hebben jou toen geholpen, die je nu ook in zou kunnen zetten?”

Zomaar een paar voorbeeldvragen die je zou kunnen stellen om de ander te helpen hardop zijn gedachten te ordenen.

 


Blaise Pascal (filosoof) wist het al:
Mensen veranderen nu eenmaal eerder door de redenen die ze zelf hebben ontdekt en opgesomd, dan door de redenen die door anderen zijn opgesomd.

 


Maar let op:

Van nature zijn we geneigd om te vragen naar de redenen waarom het hen nog niet is gelukt, datgene wat ze moeilijk vinden of gaan missen door het gedrag te veranderen en waarom ze het blijkbaar nog niet belangrijk genoeg vinden (want dan deden ze het wel denk je misschien).

Door ze deze ‘verkeerde’ vragen te stellen ‘help’ je hen eigenlijk verder weg van het veranderen van het gedrag, dit noemen we Demotiverende Gespreksvoering…
Ze ordenen hun gedachten ook, maar dan de gedachten van het duiveltje (tegen het veranderen van gedrag) in plaats van het engeltje (voor het veranderen van gedrag).

Dus praten met iemand is je eigen gedachten ordenen én als die ander dan ook nog eens de juiste vragen en andere gesprekstechnieken toepast, tja dan gaat hij/ zij jou echt kunnen helpen om daadwerkelijk stappen richting het veranderen van gedrag te gaan zetten.

 

Wil jij als coach/ begeleider/ manager leren welke vragen dat zijn, meld je dan aan voor ons jaartraject of onze basistraining.

Wil je eerst kennismaken met de methode om te kijken of het iets voor je zou kunnen zijn? Meld je dan aan voor de kennismakingsworkshop of begin met onze gratis mini-cursus reflectief luisteren.