Volgens mij staan we, door de omstandigheden rondom Corona, allemaal (noodgedwongen) vandaag de dag weer even iets dichterbij onze waarden. Wat doe ik wel en wat doe ik niet en waarom? Wat moét en wat moét eigenlijk niet per se?

 

Hierdoor maak ik de afgelopen week keuzes waarvan ik niet dacht dat ik het kon. Hoe zit dat voor jou, heb jij iets veranderd?

Gedrag veranderen is lastig, super lastig. Maar vanaf het moment dat het je lukt om terug te gaan naar je kern (naar je waarden) lijkt het makkelijker te worden.

Zo had ik niet verwacht dat je mij ook maar één dag thuis kon houden van toffe MGV trainingen die ik gepland had met een groep enthousiaste, leergierige mensen…. Maar niks is afgelopen week minder waar geworden.

Vanaf het moment dat het besef kwam dat ik de gezondheid (van mezelf en anderen) op het spel zou zetten wanneer ik wel zou gaan trainen veranderde iets in mij. Gezondheid is toch echt ons belangrijkste goed en één van mijn kernwaarden!

Alles wat écht moest, was opeens niet zo belangrijk meer toen het ging over gezondheid. Wat hebben we nog als we niet gezond zijn?

Nu investeren (of inleveren) om straks weer samen verder te kunnen, is korte versus lange termijn.

Wanneer we focussen op deze lange termijn (deze waarden) doen we wat we écht belangrijk vinden om te doen. We blijven thuis en gaan inmiddels massaal tussen de middag wandelen, waar we normaal geen tijd voor maken tijdens kantoordagen. We zorgen meer dan ooit dat we onze vitamines binnenkrijgen en we bellen een keer extra met familie en vrienden om te checken hoe het gaat.

Een andere waarde die de afgelopen dagen voorbij komt is gezamenlijkheid. Doen we het niet voor onszelf, omdat we niet tot de risico groep behoren, dan blijven we thuis voor grootouders en anderen. We bellen vaker dan gemiddeld en meer dan ooit via beeldbellen, om de ander even wat moed in te spreken. En dan nog maar te zwijgen over alle prachtige initiatieven die opgezet worden om elkaar te helpen daar waar dat kan, wow!

 

Nog een paar prachtige voorbeelden:

De BIG registratie van verpleegkundigen is opeens niet meer zo belangrijk wanneer we alle hulp die we kunnen krijgen aan moeten nemen. En de AVG werd aan zijn laars gelapt toen mijn vriendin helemaal alleen naar de verloskundige moest (vanwege de regels) maar ik wel via videobellen erbij kon zijn……

Waarden zijn een goede drijfveer voor verandering, voor het doen wat op dat moment nodig is, wat je belangrijk vindt en goed voelt!

Wanneer je iemand wilt helpen bij het veranderen van gedrag, ga dan op zoek naar die waarden. Die waarden die hem / haar drijven om iets anders te gaan doen. Niet het gedrag zelf is hetgeen we op willen focussen, maar de reden achter het (alternatieve) gedrag.


Wanneer je weet waarom je iets doet,
heb je motivatie te pakken!

 

Andere waarden van mij zijn professionaliteit (lees: altijd goed werk leveren) en samenwerking (lees: mijn kennis er ervaring met MGV met jullie delen). Wat ik komende tijd dus ga doen is me verder verdiepen in de online mogelijkheden voor trainingen. Ik heb de eerste trainingen/ workshops al gegeven online en ga hier nog meer van doen. Inmiddels word ik er beter in en zie ik er de kracht ook van.

Ik ga daarnaast aan de slag met het maken van video’s en op zoek naar andere nieuwe goede online werkvormen. Dus houdt mijn website in de gaten 😉

Online trainen zal de fysieke bijeenkomsten nóóit vervangen, maar het kan wel een waardevolle aanvulling zijn en in deze tijden een prima start. Ik houd jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen!

Voor nu, stay strong en zorg goed voor elkaar!

En natuurlijk extra dankbaarheid aan alle mensen die nu meer doen dan ooit, alle vitale beroepen en alle andere helden van deze tijd!!!