Het mooie van luisteren; is horen wat er niet gezegd wordt

Één van onze belangrijke behoeften is dat we ons gehoord en begrepen voelen. Dat de ander soms even naar je luistert zonder een oplossing klaar te hebben en zonder je gevoelens van tafel te vegen. Je serieus neemt en niet alleen luistert, maar écht luistert. Zeker in een tijd van stress, spanning of angst (zoals in deze periode bij menig mensen het geval is).

Het gedicht ‘Luisteren’ van Leo Buscaglia omschrijft deze behoefte zo mooi.

Binnen Motiverende Gespreksvoering is één van de gesprekstechnieken ‘Reflectief Luisteren’.

Een techniek die laat horen dat je tussen de regels door hebt geluisterd. Dat je luistert op verschillende niveaus, niet alleen met je oren, maar ook met je ogen en je hart.

In dit filmpje geef ik een korte uitleg over ‘Reflectief Luisteren binnen MGV’.

Hoe laat jij merken dat je luistert? Hoe zou ‘Reflectief Luisteren’ daar nog iets aan toe kunnen voegen? Of doe jij al iets wat hierop lijkt, zonder dat dat je het wist?

Ik heb er onder andere voor gekozen om me aan te melden als ‘luisterend oor’ voor de mensen die het nu in deze tijd even heel hard nodig hebben. Gewoon omdat dat kan…. Waar zou jij deze kwaliteit in willen zetten?

Veel succes en plezier met oefenen en ‘luisteren’!!

Groetjes Miranda, MI Time

 

Het is zeker geen makkelijke techniek. Wil je hier meer van weten, meld je dan aan voor één van de trainingen of workshops. Deze techniek zal daar voldoende aandacht krijgen, zodat je het je écht eigen gaat maken.