Er is niks mis met analyseren als coach!

Analyseren

Er is niks mis met analyseren

Vroeger op school (ja, ook voor mij al even geleden dat ik op de SPH zat) werd ons geleerd om, als je iemand wil helpen/ coachen, eerst het probleem helemaal helder te hebben.

Je ging het probleem analyseren. Wat speelde er en wanneer, waarom en hoe het misging. Belangrijk dat je dit heel helder had, want dan kon je iemand pas écht verder helpen.

Als je namelijk klaar was met analyseren, dan had je het complete plaatje waar het mis ging helder én kon jij als coach/ hulpverlener / begeleider de oplossing aandragen.

Om met een goede oplossing te komen is het natuurlijk heel belangrijk om goed te weten waar het probleem precies zit…. Dachten we.

 

Nu, bijna 25 jaar later, beseffen we dat deze werkwijze meer iets voor de ICT branche is. Daar klopt dit natuurlijk helemaal! Welke kabel of knop is stuk? Dan vervangen we dat en klaar is kees!

Bij mensen is het helaas (of gelukkig) niet zo simpel.

Een probleem bij mensen hangt vaak met meerdere zaken (knoppen of kabels) samen, dus 1 oorzaak vinden is onmogelijk en 1 oplossing (als de juiste of beste) al helemaal!

 


Kleine extra TIP: De oplossing dient überhaupt niet bij de hulpverlener/ coach vandaan te komen. Een oplossing die iemand zelf heeft bedacht heeft veel meer kans van slagen, omdat hij bij degene die hem bedacht heeft past én omdat hij zichzelf dit hardop hoort zeggen. Mensen nemen nu eenmaal meer aan van zichzelf dan van anderen.


 

Daarnaast is het bij mensen moeilijk om een knop om te zetten en zo te houden, want de defecte ‘knop’ levert ook iets op én het kost moeite om hem omgezet te houden.

Gedrag veranderen is iets anders dan een knop vervangen.
Gedrag veranderen kost tijd, geld, moeite en energie. En voordat je de voordelen ervan gaat inzien moet je het een tijdje volhouden.

Gedrag behouden is vaak makkelijker en leuker op de korte termijn.

Bijvoorbeeld: je geldzaken niet regelen is makkelijker dan wel regelen en snoepen is gewoon lekker en niet snoepen kost heul veul moeite en is stom????

 

Waarom is er dan niks mis met analyseren?
Wat we bij mensen wel willen doen is de motivatie om iets te veranderen versterken. Want motivatie is de drive om die knop omgedraaid te houden. Motivatie helpt je om hem überhaupt om te willen zetten.

 

Dussss die motivatie, die wil je analyseren!
Door middel van vragen als:

  • Waarom zou je het willen veranderen?
  • Wat levert het je op als je verandert?
  • Wat vind je niet fijn aan de huidige situatie?
  • Wat maakt dat je niet langer wil wachten met veranderen van dit gedrag?
  • Wanneer is het eerder gelukt en hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Dit zijn de analyse vragen waar je als begeleider al je aandacht in mag stoppen. Hier kun je niet genoeg op doorvragen. Want als je doorvraagt, praat de ander door. De ander vertelt aan jou waarom hij wil veranderen en hoort zichzelf dit steeds vaker zeggen.
Hierdoor raken mensen gemotiveerd om de knop te zoeken, om te zetten en vast te houden.

 

De kern van Motiverende Gespreksvoering -> iemand praat zichzelf naar verandering toe
En wij, als coach / begeleider / manager, kunnen de ander hierbij helpen door o.a. de juiste vragen te stellen.
Door de vragen te stellen die de motivatie analyseren, helpen we de ander bij het vinden van zijn eigen beweegredenen om te veranderen.
Wanneer we doorvragen naar het probleem, krijgt dat de aandacht en hoort iemand zichzelf alleen maar over ellende vertellen.
Hierdoor voelt het probleem vooral groter en groter, en de oplossing eerder verder weg dan dichterbij.

Ga je analytische skills dus maar eens op een andere manier in te zetten dan je gewend bent en let op het effect bij de ander.

 

Wil jij deze manier van analyseren ook leren? Kijk dan eens op de website voor de mogelijkheden. Wil je eerst iets meer weten? Meld je dan aan voor een kennismakingsworkshop (de eerstvolgende is online op 5 september) Wil je juist verdieping van jouw MGV skills? 10 oktober dit jaar is er weer een verdiepingsdag op een prachtige locatie in Utrecht.