Compliment of bekrachtiging?

 

Mijn complimenten!

“Ik vind het zo tof dat jullie mijn berichtjes nog steeds lezen, écht super fijn!” óf
“Jullie lezen mijn berichtjes nog steeds, jullie zijn nieuwsgierig en nemen deze informatie tot jullie. Hierdoor zullen jullie steeds meer kennis hebben van Motiverende Gespreksvoering.”

Welke is nu beter? En welke heeft nu het gewenste of meeste effect? Dat ‘gedoe’ over complimenten of bekrachtigingen… of zelfs bevestigingen… of affirmaties. Soms is het vooral verwarrend!

Tijd om hier even bij stil te staan.

Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze als doel hebben dat iemand in zijn/ haar kracht gezet wordt. Dat we ons lichtje laten schijnen op datgene wat we goed, mooi of waardevol aan de ander vinden. En datgene waarvan we willen dat men er meer van gaat doen.

Dit is de reden dat we het aandacht geven, want wat je aandacht geeft dat groeit.

Complimenten zijn natuurlijk fijn. Fijn om te geven en fijn om te krijgen. Hoewel niet iedereen even goed complimenten kan ontvangen.

Één van de redenen waarom complimenten soms lastig aan te nemen zijn, is omdat het niet gelijkwaardig is. De één vindt iets van de ander, omdat het iets positiefs is zullen we er niet altijd meteen tegen in gaan. Maar je voelt soms de ongelijkwaardigheid en de ongemakkelijkheid.

Bovendien zegt een compliment iets over degene die het geeft. Een compliment begint vaak met “Ik vind… “ (of dat kun je ervoor zetten). Bij MGV gaat het niet over mij, maar over de ander en willen we juist gelijkwaardig zijn. We willen juist die ánder in zijn/ haar kracht zetten in plaats van míjn mening/ oordeel geven.

Een bekrachtiging, ook wel bevestiging of affirmatie genoemd begint dan ook vaak met “je/ jullie”. Automatisch gaat het dan meteen over de ander en dus de kracht, kwaliteit, inzet van de ander. Tevens voeg je aan een bekrachtiging het effect voor de ander toe. Wanneer je het over iets van de ander hebt én over het effect, kan hij dit ook ‘meenemen’ naar andere situaties. Het is immers van hem.

In mijn voorbeeld is ‘…nieuwsgierig en hierdoor zullen jullie steeds meer kennis over MGV…’ dus een bekrachtiging die gericht is op de ander. Hopelijk motiveert dit jullie om nieuwsgierig te blijven en je te blijven verdiepen in MGV.

Wanneer je in je werk de ander kunt bekrachtigen op deze kwaliteiten die hij óok kan inzetten bij de gewenste verandering gaat hij hier meer van doen. Hierdoor zal het zelfvertrouwen vergroten en neemt de kans op verandering toe. Want iemand gaat pas veranderen wanneer hij dat wil, er klaar voor is én denkt dat hij het kan…

Oké, nog twee voorbeelden van een compliment vs een bekrachtiging:

  • Ik vind het echt knap van je dat je iedere dag studeert om die taal te leren. vs Je bent gedreven om die taal te leren, door je dagelijkse inzet zul je de taal snel eigen maken.
  • Ik vind het mooi van je dat je jezelf zo in balans houdt. vs Je kiest bewust wat echt belangrijk voor je is, hierdoor ben je goed in staat om balans te houden en alle ballen op een prettige manier in de lucht te houden.

Merk je het verschil?

 

Mag je nu dus nooit meer complimenten geven? Natuurlijk mag dat wel. Zeker als het vanuit je hart komt en goed bedoeld is. Máár als het je lukt om af en toe een compliment (iets van jou) om te buigen naar een bekrachtiging (iets van de ander) zal het effect voor de ander groter en blijvender zijn. En is de kans dat je bereikt wat je beoogd weer een stukje groter! Probeer het zelf maar eens uit, en ervaar het effect.

Veel plezier en succes met oefenen.