Maak kennis met Motiverende Gespreksvoering tijdens de kennismakingsworkshop. Hier vind je meer informatie. 

LET OP: Al onze trainingen zijn voorlopig ONLINE!

Opleidingen Motiverende Gespreksvoering

Je kunt bij MI time verschillende opleidingen Motiverende Gespreksvoering volgen. Op deze pagina vind je verschillende opleidingen Motiverende Gespreksvoering.

 1. Kennismakingsworkshop Motiverende Gespreksvoering
 2. Training Begrijpend Luisteren 
 3. Cursus Motiverende Gespreksvoering
 4. Verdiepingsbijeenkomst Motiverende Gespreksvoering 
 5. Train-de-trainer Motiverende Gespreksvoering
 6. Motiverende Gespreksvoering in de geriatrische revalidatie 
 7. Specialistische verdiepingstrainingen

Voor iedere cursus of training (uitgezonderd kennismakingsworkshops) geven wij zeven glasheldere garanties. 

Opleidingen Motiverende Gespreksvoering op maat

Onderstaande opleidingen Motiverende Gespreksvoering geven een indicatie van de mogelijkheden. MI time maakt iedere workshop, training of cursus op maat voor de opdrachtgever. Samen stellen we de leerdoelen vast en kijken daarna welk leertraject tot dat doel zal leiden. In de vormgeving van het leertraject speelt ook de doelgroep een rol. Een cursus Motiverende Gespreksvoering voor leidinggevenden zal er anders uitzien dan voor hulpverleners in de verslavingszorg. Ook al leren ze dezelfde methode.

Het op maat maken van een training is bij ons in deskundige handen! 

1. Kennismakingsworkshop Motiverende Gespreksvoering

Motiverende Gespreksvoering is een methode waar je veel over kan lezen, maar om echt kennis te maken met deze methode, kun je haar het beste ervaren. Daarom biedt MI time regelmatig gratis kennismakingsworkshops aan. 

Zo'n kennismakingsworkshop is heel geschikt om kennis te maken met de methode, met MI time en het is een manier om een verdere keuze te maken uit de andere opleidingen Motiverende Gespreksvoering. Klik hier voor informatie over de kennismakingsworkshops. Zulke workshops kunnen op verzoek ook in organisaties verzorgd worden. 

2. Training Begrijpend Luisteren

Een training Begrijpend Luisteren is een training van anderhalve dag. Deze training is geschikt voor mensen die niet met de gehele methode hoeven te werken maar alleen enkele basisvaardigheden willen leren. In deze training krijg je een beknopte samenvatting van de methode en leer je enkele van de vele gesprekstechnieken, vooral gericht op het respectvol luisteren naar coachees en cliënten. Een training Begrijpend Luisteren is geschikt in de volgende situaties:

 • Voor vrijwilligers of ondersteunend personeel in organisaties die wel regelmatig gesprekken met cliënten of familieleden voeren, maar geen formele begeleiders zijn en geen behandelverantwoordelijkheid dragen.
 • Voor medewerkers waar gesprekken een klein onderdeel van de werkzaamheden zijn. Adviseurs of leidinggevenden die wel af en toe begeleidingsgesprekken voeren, maar geen coachingstrajecten uitvoeren.
 • Voor mensen die de belangrijkste principes en vaardigheden willen toepassen in privésituaties zoals opvoeders en mantelzorgers.
 • Voor mensen die vrijwillige pastorale functies vervullen in kerken en andere organisaties. 

Een training Begrijpend Luisteren is niet geschikt om volledig met de methode te leren werken. 

3. Basiscursus Motiverende Gespreksvoering

Een basiscursus Motiverende Gespreksvoering bestaat uit vier cursusdagen, in combinatie met zelfstudie van de theorie en praktijkopdrachten. Deze cursus wordt via open inschrijving aangeboden, maar kan ook op maat gemaakt worden voor een organisatie.

Dit is de belangrijkste en meest volledige van de opleidingen Motiverende Gespreksvoering. Het doel van de cursus is dat deelnemers de methode kunnen toepassen in hun eigen werkpraktijk. De deelnemers zijn meestal (leefstijl)coaches, hulpverleners, maatschappelijk werkers, (para)medici, leidinggevenden, adviseurs en trainers. Meer informatie over deze cursus vind je hier.

4. Verdiepingsbijeenkomst Motiverende Gespreksvoering 

Deze bijeenkomst staat in het teken van het opfrissen en verbeteren van je Motiverende Gespreksvoering skills en is geschikt voor mensen die in de afgelopen 3 jaar een basistraining Motiverende Gespreksvoering van minimaal 2 dagen hebben gevolgd. 

Het doel van de bijeenkomst is het kunnen blijven toepassen van de methode in de praktijk en hier nog een verbeterslag in maken. 

Meer informatie over deze dag vind je hier.

5. Train-de-trainer Motiverende Gespreksvoering

Uit onderzoek blijkt iets dat eigenlijk wel voor de hand ligt: een ervaren gebruiker van Motiverende Gespreksvoering is nog niet automatisch een goede trainer. Het overdragen van deze methode vraagt specifieke didactische kennis en vaardigheden. Trainen is een vak apart.

Professionals die zich willen specialiseren in het trainen van Motiverende Gespreksvoering kunnen hiervoor een train-de-trainertraject volgen. Dat kan via open inschrijving. Bij incompany trajecten wordt dit leertraject altijd op maat gemaakt. 

Deze training wordt uitbesteed aan Bewezen Effect, vanwege de hoge kwaliteit die zij leveren. Miranda is hier één van de dagen als gasttrainer bij betrokken.

6. Motiverende Gespreksvoering in de geriatrische revalidatie 

Deze cursus is specifiek bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de (geriatrische) revalidatie en is in samenwerking met Studio GRZ ontwikkeld. 

7. Specialistische verdiepingstrainingen

In de afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar toepassing van MGV bij specifieke doelgroepen. Wanneer je als organisatie een specialistische verdiepingstraining wil, neem dan gerust contact op. Het netwerk van MI time bestaat uit een breed scala van experts die de juiste vertaling kunnen maken naar uw doelgroep. 

Contact opnemen met MI time

Alle velden met een asterisk moeten ingevuld worden!

Vul het woord in dat je hieronder ziet.