Maak kennis met Motiverende Gespreksvoering tijdens de kennismakingsworkshop. Hier vind je meer informatie. 

LET OP: Al onze trainingen zijn voorlopig ONLINE!

Training Begrijpend Luisteren

De training Begrijpend Luisteren is een training Motiverende Gespreksvoering-light. Je leert er enkele basistechnieken van Motiverende Gespreksvoering. Deze training is geschikt voor mensen die willen kennismaken met Motiverende Gespreksvoering, en voor mensen die als vrijwilliger of beroepshalve gesprekken voeren met mensen en hun gespreksvaardigheden willen verbeteren.

De training bestaat uit anderhalve dag training. Eén hele trainingsdag, en enkele weken later nog een middag of avond. Tussen deze bijeenkomsten oefen je met opdrachten.

Deze training kun je niet individueel volgen. De training kan ingekocht worden door organisaties die hun medewerkers of vrijwilligers willen laten trainen.

Ik wil bijdragen aan een wereld waarin Begrijpend Luisteren normaal is. Ik wil je concrete handvatten geven om er met volle aandacht te zijn voor degene naar wie je luistert. Dat is mijn motivatie voor deze training. Daarom geef ik deze training voor een aangepast tarief aan mensen die zich vrijwillig inzetten voor anderen. Bijvoorbeeld aan vrijwilligers in zorg en welzijn en pastoraal werkers in kerken.

Doel van de training:

 • Je beheerst gesprekstechnieken waarmee je, ook bij de meest lastige gesprekken, begrip kunt tonen en emoties op kunt vangen. Het begrijpend luisteren staat daarbij centraal.
 • Je maakt kennis met de methode Motiverende Gespreksvoering en de belangrijkste technieken van deze methode: Open vragen stellen, Reflectief luisteren, Bevestigen, Samenvatten, Informeren en adviseren.
 • Je herkent jouw eigen in-effectieve gedragspatronen in gesprekken. Bijvoorbeeld de neiging om te snel advies te geven en te overtuigen. En je doorbreekt deze gedragspatronen door op een andere manier te reageren.

Ook op deze training zijn de zeven garanties van MI time van toepassing.

Doelgroep

Deze training is geschikt voor de volgende doelgroepen.

 • Mensen die als vrijwilliger of ondersteunend personeel in kerken en andere zorg- en welzijnsinstellingen werken. 
 • Mensen die Motiverende Gespreksvoering in privésituaties willen gebruiken. Bijvoorbeeld als mantelzorger of bij het opvoeden van (pleeg)kinderen.
 • Mensen die willen kennismaken met Motiverende Gespreksvoering zonder de complete cursus te volgen. 
 • Mensen die beroepsmatig slechts af en toe gesprekken moeten voeren en hun gespreksvaardigheden willen verbeteren.

Deze training Begrijpend Luisteren is niet geschikt voor mensen die de gehele methode Motiverende Gespreksvoering willen beheersen. Deze training behandelt namelijk slechts een deel van de methode. Voor (leefstijl)coaches, adviseurs, hulpverleners, leidinggevenden en trainers die echt met Motiverende Gespreksvoering willen leren werken, is er de Cursus Motiverende Gespreksvoering. Neem bij twijfel gerust contact op voor advies.

Niemand gaat harder groeien door te duwen en te trekken. Warmte en voeding, veel meer is er niet nodig.

De training

De training bestaat uit één trainingsdag en één middag of avond, met een tussenruimte van twee tot vijf weken.

Maar de training is méér dan alleen de trainingsbijeenkomsten. Vooraf krijg je al een voorbereidingsopdracht en tussen de twee bijeenkomsten in maak je opnames van gesprekken die je meeneemt naar de tweede bijeenkomst. Reken dus zeker op 3 dagen studiebelasting in totaal.

Per groep kunnen er maximaal twaalf mensen getraind worden. Op die manier is er genoeg tijd om te oefenen en is er ruimte voor persoonlijke feedback.

Tijdens de trainingsdagen ben je minimaal 50% van de tijd bezig met opdrachten, waaronder gespreksoefeningen. Die oefeningen doe je vooral met elkaar. We maken geen gebruik van acteurs, omdat we allemaal mensen zijn met onze eigen verhalen en we dus prima kunnen oefenen door naar elkaar te luisteren.

Resultaat

Na deze training kun je gesprekken voeren waarin je op een begripvolle en aandachtige manier luistert naar jouw gesprekspartner. Je toont dat begrip ook door je manier van reageren. Je kunt dat ook in lastige gesprekken, waarin je nu nog de neiging hebt om te gaan overtuigen of al snel in een conflict terecht komt. Je gebruikt daarvoor diverse technieken van Motiverende Gespreksvoering en met name het reflectief luisteren. 

Het effect daarvan kan heel gaaf zijn. Dit zijn enkele verhalen die ik tot nu toe gehoord heb:

 • Iemand zei tegen een man die reflectief luisteren had geleerd: "Ik had altijd het idee dat ik me moest verdedigen. Maar bij jou kan ik tenminste echt m'n verhaal kwijt."
 • Een manager die bekend stond om haar snelheid en duidelijkheid (en niet haar luistervaardigheid) kreeg opeens te horen dat iemand haar verhaal aan haar wilde vertellen omdat ze zo goed kon luisteren.
 • Een man paste het reflectief luisteren toe terwijl zijn vrouw vertelde over haar werkdag. Plotseling keek ze hem aan en zei: "Jij begrijpt me echt!"
 • Een moeder die steeds overhoop lag met haar puberzoon, stuurde mij een berichtje dat ze voor het eerst een normaal gesprek had gevoerd dankzij de training die ze gehad had.
 • Trainers die het Begrijpend Luisteren toepassen in hun trainingen hebben veel minder last van weerstand. Hun relatie met hun deelnemers verbetert.
 • En mijn eigen ervaring is dat gesprekken nu veel prettiger verlopen dan vroeger. Ik voel me niet meer verantwoordelijk voor oplossingen of adviezen. Het lukt mij ook om mensen snel te begrijpen, dat begrip te tonen, en tot de kern te komen van hun verhaal. Dat is niet alleen voor de ander prettig, maar ook voor mijzelf.

Uiteraard bereik je dit resultaat alleen als je bereid bent om te oefenen. Een training is geen wondermiddel. Je krijgt van mij de 'handleiding' en die oefenen we samen. Maar resultaat ga je pas zien als je na de training blijft oefenen.

De trainer

Ik ben Miranda Bok en ik maakte kennis met Motiverende Gespreksvoering toen ik in de verslavingszorg werkte. Deze respectvolle methode sprak mij meteen aan. Ik leerde ermee werken, en merkte dat mijn gesprekken zowel zakelijk als privé prettiger werden.

Ik zie gesprekken veranderen wanneer mensen de technieken van Motiverende Gespreksvoering gaan gebruiken.

Ik wil dit graag delen, ook met mensen die mogelijk geen / weinig middelen hebben om te investeren in eigen ontwikkeling.

Om die reden hanteer ik voor deze training twee tarieven. Wanneer ik deze training verzorg voor professionals in een organisatie, hanteer ik mijn normale tarief voor MGV-trainingen. Wanneer ik deze training verzorg voor vrijwilligers, hanteer ik een aangepast tarief. Ik wil bijdragen aan een wereld waarin Begrijpend Luisteren normaal is. Ik wil mensen concrete handvatten geven om er met volle aandacht te zijn voor degene naar wie ze luisteren. Daarom geef ik deze training.

Investering

De exacte investering is afhankelijk van de doelgroep, maar ook van de mate waarin u als opdrachtgever maatwerk verlangt. 

Wanneer ik deze training uitvoer voor professionals, hanteer ik mijn normale tarief. De exacte prijs bepaal ik na een telefoongesprek waarin we de doelen bespreken. Door maatwerk, extra materialen of reisafstanden kan de prijs iets hoger of lager uitkomen. 

Wanneer ik deze training uitvoer voor vrijwilligers of particulieren, hanteer ik een aangepast tarief omdat ik het waardeer als mensen zich onbetaald inzetten voor anderen. Deze training voor vrijwilligers en particulieren geef ik maximaal vier keer per jaar op momenten waarop ik normaal gesproken geen trainingen geef. Bijvoorbeeld op zaterdagen en in januari, juli en augustus.

Trainingen van MI time zijn vrijgesteld van BTW.

Neem contact op 

Wanneer je hier je gegevens achterlaat, nemen we contact met je op. Deze gegevens worden alleen hiervoor gebruikt.

Contact opnemen met MI time

Alle velden met een asterisk moeten ingevuld worden!

Vul het woord in dat je hieronder ziet.