Maak kennis met Motiverende Gespreksvoering tijdens de kennismakingsworkshop. Hier vind je meer informatie.
LET OP: Al onze trainingen zijn voorlopig ONLINE!
Dit artikel is gebaseerd op het boek 'De Ladder' van Ben Tiggelaar'. Hij heeft het vermogen om wetenschappelijke inzichten praktisch toepasbaar te maken voor een breed publiek. In dit boek doet hij dat opnieuw.
Is het echt zo simpel? Een ladder met drie stappen? In essentie wel. Maar je weet hoe moeilijk het kan zijn om iets terug te brengen tot de essentie. Over gedragsverandering is zoveel geschreven dat ik het een prestatie van Ben Tiggelaar vind dat hij met dit eenvoudige model de kern van verandering heeft weten te beschrijven. Eenvoudig is dus niet simpel. Pas het eerst maar eens toe...
Het gaat er niet om wat we weten over gedragsverandering, het gaat er om wat we gebruiken. Ik heb liever een coach die slechts 10% weet van wat er bekend is over gedragsverandering en dit ook toepast, dan iemand die 80% weet en niets toepast. Iedere stap uit het boek De Ladder van Ben Tiggelaar zal ik hieronder kort toelichten.
Voor de mensen die al wat meer thuis zijn in Motiverende Gespreksvoering: je zult De Ladder vooral inzetten in de laatste fase van Motiverende Gespreksvoering: de planfase. Op dat moment is het belangrijk om voornemens te concretiseren tot een plan.
De eerste stap van De Ladder is het stellen van een doel. Doelen hebben een magische kracht. Doelen maken energie en creativiteit los. Doelen vergroten je doorzettingsvermogen: zonder doel geef je veel sneller op als het lastig wordt. Het is wel belangrijk dat doelen op de juiste manier geformuleerd worden. Ze moeten aansluiten bij je capaciteit en moeten haalbaar zijn in jouw omgeving. Alleen dan dragen ze bij aan jouw motivatie. Mijn ervaring is ook dat doelen extra krachtig werken als ik ze kan visualiseren, als ik mij een concreet beeld kan vormen van de toekomst. De drie belangrijkste tips van Ben Tiggelaar zijn:
Ben Tiggelaar citeert in De Ladder Icek Ajzen: "Als je iets wilt veranderen, zul je het gedrag dat nodig is, duidelijk moeten definiëren. Dat is de belangrijkste stap in het hele proces. En het is verrassend hoeveel mensen hier nooit over nadenken." .
Het is van belang om het gewenste gedrag bij het ontwerpen van trainingen nauwkeurig te beschrijven, gedragsdoelen. Op deze pagina vind je daarover meer informatie. Ben Tiggelaar benadrukt hoe belangrijk het is om bij elk gedragsvoornemen drie simpele controlevragen te stellen:
In het boek De Ladder krijg je drie tips voor het beschrijven van gewenst gedrag.
Ben Tiggelaar gebruikt het voorbeeld van eerder opstaan. Zet niet in één keer je wekker een uur eerder, maar slechts vijf minuten. Als je daar dagelijks vijf minuten bij doet, bereik je na 12 dagen al je doel!
De derde trede van De Ladder is support. Bij support moet je aan alles denken dat het gewenste gedrag mogelijk maakt. Deze supporttechnieken kun je verdelen in categorieën die te maken hebben met de drie belangrijkste factoren voor gedragsverandering: capaciteit, motivatie en omgeving. Daarnaast kun je de supporttechnieken ook onderverdelen in sociale ondersteuning door mensen en fysieke ondersteuning door technieken.
De drie belangrijkste tips van Ben Tiggelaar zijn:
En een bonustip: kies per gedragsverandering drie supporttechnieken. Want bij support geldt: meer = beter. In het boek De Ladder vind je achterin 82 tips, waaronder concrete supporttips.
Veranderen = experimenteren. Een veranderplan is nooit compleet of af. Je regelt je support, verandert je gedrag en probeert zo je doel te bereiken. Maar onderweg kom je er achter dat sommige dingen niet werken voor jou. Dat betekent niet dat je moet opgeven, het is een signaal dat je misschien ander gedrag moet kiezen of je support anders moet regelen.