Maak kennis met Motiverende Gespreksvoering tijdens de kennismakingsworkshop. Hier vind je meer informatie. 

LET OP: Al onze trainingen zijn voorlopig ONLINE!

De Ladder Ben Tiggelaar

Dit artikel is gebaseerd op het boek 'De Ladder' van Ben Tiggelaar'. Hij heeft het vermogen om wetenschappelijke inzichten praktisch toepasbaar te maken voor een breed publiek. In dit boek doet hij dat opnieuw.

De Ladder - 3 stappen naar verandering

Is het echt zo simpel? Een ladder met drie stappen? In essentie wel. Maar je weet hoe moeilijk het kan zijn om iets terug te brengen tot de essentie. Over gedragsverandering is zoveel geschreven dat ik het een prestatie van Ben Tiggelaar vind dat hij met dit eenvoudige model de kern van verandering heeft weten te beschrijven. Eenvoudig is dus niet simpel. Pas het eerst maar eens toe...

Het gaat er niet om wat we weten over gedragsverandering, het gaat er om wat we gebruiken. Ik heb liever een coach die slechts 10% weet van wat er bekend is over gedragsverandering en dit ook toepast, dan iemand die 80% weet en niets toepast. Iedere stap uit het boek De Ladder van Ben Tiggelaar zal ik hieronder kort toelichten.

Voor de mensen die al wat meer thuis zijn in Motiverende Gespreksvoering: je zult De Ladder vooral inzetten in de laatste fase van Motiverende Gespreksvoering: de planfase. Op dat moment is het belangrijk om voornemens te concretiseren tot een plan.

Stap 1 : doel

De eerste stap van De Ladder is het stellen van een doel. Doelen hebben een magische kracht. Doelen maken energie en creativiteit los. Doelen vergroten je doorzettingsvermogen: zonder doel geef je veel sneller op als het lastig wordt. Het is wel belangrijk dat doelen op de juiste manier geformuleerd worden. Ze moeten aansluiten bij je capaciteit en moeten haalbaar zijn in jouw omgeving. Alleen dan dragen ze bij aan jouw motivatie. Mijn ervaring is ook dat doelen extra krachtig werken als ik ze kan visualiseren, als ik mij een concreet beeld kan vormen van de toekomst. De drie belangrijkste tips van Ben Tiggelaar zijn:

 1. Kies geen prestatie- maar ontwikkeldoelen. Een prestatiedoel is: ik ga 10% meer verkopen. Een ontwikkeldoel is: ik ga zoeken naar manieren om meer te verkopen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen die ontwikkeldoelen (of: leerdoelen) stellen veranderingen effectiever aanpakken.
 2. Formuleer een helder 'waarom' voor je doel. Je doel wordt er krachtiger van als je kunt uitleggen waarom dit belangrijk is. En dat uitleggen gaat weer beter als je het eerst een keer hebt opgeschreven. Noteer achter ieder doel het woord 'omdat...' en je bent er.
 3. Heb je méér dan één doel, maak dan een heldere prioriteitenlijst. Het verdelen van je aandacht gaat ten koste van het succes. Mensen die zich beperken in hun doelen en ze één voor één aanpakken zijn vaker succesvol.

Stap 2: gedrag

Ben Tiggelaar citeert in De Ladder Icek Ajzen: "Als je iets wilt veranderen, zul je het gedrag dat nodig is, duidelijk moeten definiëren. Dat is de belangrijkste stap in het hele proces. En het is verrassend hoeveel mensen hier nooit over nadenken." .

Het is van belang om het gewenste gedrag bij het ontwerpen van trainingen nauwkeurig te beschrijven, gedragsdoelen. Op deze pagina vind je daarover meer informatie. Ben Tiggelaar benadrukt hoe belangrijk het is om bij elk gedragsvoornemen drie simpele controlevragen te stellen:

 • Kan ik dit echt? Heb ik hiervoor de capaciteit?
 • Wil ik dit echt? Heb ik hiervoor de motivatie?
 • Lukt dit hier, in deze omgeving?

In het boek De Ladder krijg je drie tips voor het beschrijven van gewenst gedrag.

 1. Kies voor gedrag dat je leuk vindt. We denken vaak dat gedragsverandering alles te maken heeft met wilskracht en discipline. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen gedrag vaak volhouden omdat ze het gedrag zelf leuk vinden. Kies dus voor gedrag dat je leuk vindt, of probeer gedrag leuk te maken.
 2. Formuleer het gewenste gedrag zo concreet en helder mogelijk. Je moet er een filmpje van kunnen maken. Ben Tiggelaar gebruikt als vuistregel dat je het moet kunnen voordoen en nadoen. 
 3. Denk simpel, maak je eerste stappen zo eenvoudig mogelijk. We denken te vaak in grote stappen en omdat dit niet lukt, raken we gedemotiveerd. Succeservaringen zijn belangrijk om nieuw gedrag vol te houden.

Ben Tiggelaar gebruikt het voorbeeld van eerder opstaan. Zet niet in één keer je wekker een uur eerder, maar slechts vijf minuten. Als je daar dagelijks vijf minuten bij doet, bereik je na 12 dagen al je doel!

Stap 3: support

De derde trede van De Ladder is support. Bij support moet je aan alles denken dat het gewenste gedrag mogelijk maakt. Deze supporttechnieken kun je verdelen in categorieën die te maken hebben met de drie belangrijkste factoren voor gedragsverandering: capaciteit, motivatie en omgeving. Daarnaast kun je de supporttechnieken ook onderverdelen in sociale ondersteuning door mensen en fysieke ondersteuning door technieken.

 • Supporttechnieken die de capaciteit vergroten. Bijvoorbeeld het volgen van een cursus, of iemand die je ondersteunt.
 • Supporttechnieken die de motivatie vergroten. Bijvoorbeeld het zichtbaar maken van progressie in de app Habitbull.
 • Supporttechnieken die via de omgeving werken. Bijvoorbeeld reminders in je werkomgeving of op je telefoon.

De drie belangrijkste tips van Ben Tiggelaar zijn:

 1. Zorg dat de directe omgeving het gewenste gedrag makkelijk maakt. Als je minder wilt snoepen, zorg dan dat er geen snoep in huis is. Als je meer balans in je leven wilt, blok dan een deel van je agenda en maak afspraken met vrienden. Wil je dat mensen formulieren op de juiste manier invullen, maak dan kant en klare blokken met glasheldere vragen en toelichtingen.
 2. Bereid je voor op 'momenten van de waarheid'. Zorg dat je op je beste momenten een plan maakt voor situaties waarin het lastig wordt. Een plan bijvoorbeeld hoe je omgaat met snoep-verleiding om 16.30 uur 's middags. Zo'n plan werkt goed als je er een als-dan formulering van maakt. 
 3. Monitor je gedrag. Dit betekent dat je dagelijks je gedrag bijhoudt en noteert. Je noteert dus niet wat het resultaat is, maar je noteert eenvoudig of je het gedaan hebt of niet. Zo'n app als Habitbull kan je daarbij helpen. 

En een bonustip: kies per gedragsverandering drie supporttechnieken. Want bij support geldt: meer = beter. In het boek De Ladder vind je achterin 82 tips, waaronder concrete supporttips.

Veranderen = experimenteren. Een veranderplan is nooit compleet of af. Je regelt je support, verandert je gedrag en probeert zo je doel te bereiken. Maar onderweg kom je er achter dat sommige dingen niet werken voor jou. Dat betekent niet dat je moet opgeven, het is een signaal dat je misschien ander gedrag moet kiezen of je support anders moet regelen.


Contact opnemen met MI time

Alle velden met een asterisk moeten ingevuld worden!

Vul het woord in dat je hieronder ziet.