Maak kennis met Motiverende Gespreksvoering tijdens de kennismakingsworkshop. Hier vind je meer informatie. 

LET OP: Al onze trainingen zijn voorlopig ONLINE!

Actieplan na coaching

Een actieplan na coaching helpt de coachee om voornemen om te zetten in actie. Op deze pagina vind je zo'n actieplan. Want voornemens leiden meestal niet tot gedragsverandering.

Voornemens leiden niet tot resultaat

Je droomt er misschien wel van dat jouw coachees of cliënten na een coachingsgesprek meteen nieuw gedrag laten zien. Ze komen dan de volgende keer bij jou op gesprek en vertellen enthousiast over wat ze gedaan hebben en wat hen dat opgeleverd heeft.

De werkelijkheid is anders. Enthousiaste voornemens leiden niet tot resultaat. Daarvoor hoef je niet naar je coachees te kijken. Misschien probeer je zelf ook wel eens iets te veranderen aan je gedrag en kom je ook niet verder dan een voornemen.

Gedragsverandering lukt niet met alleen een voornemen. Maar al te vaak vertrouwen coaches (en trainers, adviseurs, leidinggevenden) op het enthousiasme van hun coachees. We gaan tevreden naar huis, want we hebben een goede sessie gehad!

Enthousiasme en motivatie zijn echter strovuurtjes. Ze vlammen snel op en doven snel weer uit. Enthousiasme van een coachee kan binnen een uur verdwenen zijn wanneer ze weer in de tredmolen van de alledaagse dingen terecht komen. We hebben een actieplan nodig!

Hoe ziet een actieplan na coaching eruit?

Plannen is het laatste van de vier processen van Motiverende Gespreksvoering. Nadat je verandertaal hebt ontlokt en je coachee klaar is voor verandering, ga je samen een goed plan maken. Belangrijke elementen van een actieplan na coaching zijn onder andere:

  • Het is een persoonlijk plan. Maatwerk dus.
  • De stappen die erin staan zijn ridicuul klein.
  • Er staan hulpbronnen in die de coachee kunnen ondersteunen.
  • Het plan is een voorbereiding op uitdagende momenten.
  • Er staan evaluatiemomenten in het plan.

Tijdens de coaching ontlok je bij je coachee al zoveel mogelijk ingrediënten voor het actieplan en aan het einde van een gesprek kun je die voornemens concreter maken in een geschreven actieplan.

Het model 'De Ladder' van Ben Tiggelaar

Binnen Motiverende Gespreksvoering is veel onderzoek gedaan naar de elementen voor een goed actieplan na coaching. Buiten de methode kwam ik echter een prachtig model tegen dat volledig gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten en tegelijkertijd heel eenvoudig is.  

Op deze pagina vind je meer informatie over het model 'De Ladder' van Ben Tiggelaar. 

Mijn collega Arie Speksnijder heeft dit model vertaald naar een format (welke ik mag gebruiken ;-)) dat je als actieplan na coaching zou kunnen gebruiken. Op die manier help je jouw deelnemers om hun motivatie om te zetten naar concrete acties.

Een tip: je kunt dit actieplan nog beter inzetten als je het boek van Ben Tiggelaar gelezen hebt. Ook dit artikel zou je kunnen helpen.

Weerstand tegen een actieplan na coaching

Als je met een actieplan gaat werken, zul je merken dat het in het begin wat weerstand op kan roepen. Als je doorvraagt over het gewenste gedrag en hoe ze de support gaan regelen, dan zul je merken dat je coachee er niet altijd zin in heeft om dit concreet te maken.

Dat kan te maken hebben met onvoldoende ervaring met concrete plannen. Het kost dan veel energie om hierover na te denken en dat voelt niet prettig. Zeker als ze net zo'n 'geïnspireerd' gevoel hebben gekregen.

Een andere oorzaak kan liggen in onvoldoende of oppervlakkige motivatie. Jouw coachee heeft misschien wel veel zin in het eindresultaat (een gezond lijf) maar ziet op tegen de weg er naar toe (een half jaar afvallen). Zie ook deze pagina over soorten motivatie.

Tenslotte zijn er ook mensen die niet van actieplannen houden omdat ze het gevoel hebben dat ze zichzelf teveel vastleggen. Het is veiliger om te dromen van verandering dan concrete afspraken te maken. Zeker mensen die al vaker 'gefaald' hebben, worden voorzichtiger met het doen van concrete beloftes.

Al deze vormen van verzet zijn te voorkomen door in het coachingsgesprek zoveel mogelijk actietaal te ontlokken. Het doel is de uiteindelijke verandering echt de eigen keuze wordt van de coachee. Autonomie is ook in deze fase heel belangrijk.

Daarnaast kan het helpen als je zo'n model als 'De Ladder' gewoon uitlegt aan je coachee. Maak hen tot expert van hun eigen gedragsverandering!

Contact opnemen met MI time

Alle velden met een asterisk moeten ingevuld worden!

Vul het woord in dat je hieronder ziet.