Maak kennis met Motiverende Gespreksvoering tijdens de kennismakingsworkshop. Hier vind je meer informatie. 

LET OP: Al onze trainingen zijn voorlopig ONLINE!

Waarvoor gebruik je Motiverende Gespreksvoering?

Waarvoor gebruik je Motiverende Gespreksvoering? Het antwoord is: om mensen te helpen veranderen. Op deze pagina vind je een overzicht van beroepen waarin Motiverende Gespreksvoering wordt toegepast. 

Wie gebruiken Motiverende Gespreksvoering

Motiverende Gespreksvoering is ontwikkeld in de verslavingszorg. Later bleek de respectvolle en evidence-based aanpak van deze methode ook effectief te zijn bij andere vormen van leefstijlverandering, in de psychiatrie, reclassering en maatschappelijk werk. Hoewel veel onderzoek nog gebaseerd is op gezondheidszorg en welzijnswerk, blijkt intussen dat Motiverende Gespreksvoering veel breder toepasbaar is.

Waarvoor gebruik je Motiverende Gespreksvoering? Om mensen te helpen veranderen. Iedereen die dat op een respectvolle, gelijkwaardige manier wil doen, vindt in deze methode herkenning, en praktische handvatten om verandering te begeleiden. Ik spreek veel mensen die, na het leren van deze methode, veel meer plezier in gespreksvoering krijgen, en daarmee vaak ook veel meer plezier in hun werk. Iemand zei eens: "Dit is echt het belangrijkste gereedschap wat ik heb om mijn werk te doen. Ik begrijp niet dat ik dat niet eerder geleerd heb."

Motiverende Gespreksvoering past niet bij iedere professional, en ook niet bij iedere 'cliënt'. Sommige professionals kunnen en willen niet begripvol luisteren naar hun klanten of medewerkers. Ze vinden dat geneuzel, en zonde van hun tijd. Mensen die van een harde top-down aanpak houden herkennen zich meestal niet in de visie en technieken van Motiverende Gespreksvoering.

Ook voor sommige 'ontvangers' werkt Motiverende Gespreksvoering niet. Sommige cliënten of coachees komen voor een praktisch advies, en willen dat gewoon snel ontvangen. Het versterken van de intrinsieke motivatie voor verandering vinden ze niet nodig, of tijdrovend. Bepaalde psychische stoornissen kunnen ook een contra-indicatie zijn voor het toepassen van Motiverende Gespreksvoering.

Op de volgende pagina's vind je informatie over enkele beroepsgroepen, en de manier waarop bij hen de methode wordt toegepast.

Coaches

Adviseurs

Leidinggevenden

Reclassering

Fysiotherapeuten

Schuldhulpverlening

Verslavingszorg

Leefstijlverandering

Pastoraat

Vrijwilligers

Wil je meer leren over Motiverende Gespreksvoering?

Motiverende Gespreksvoering is een communicatiemethode voor het begeleiden van gedragsverandering. Als je meer wilt leren over deze methode, dan kan dat op de volgende manieren:

  • Neem contact op wanneer je op zoek bent naar een trainer die in jouw organisatie trainingen kan verzorgen, of wanneer je op zoek bent naar individuele begeleiding.
  • Voor een kennismaking met Motiverende Gespreksvoering kun je meedoen aan een gratis workshop.
  • Wil je de methode grondig leren, meld je dan aan voor de cursus Motiverende Gespreksvoering.

Contact opnemen met MI time

Alle velden met een asterisk moeten ingevuld worden!

Vul het woord in dat je hieronder ziet.